Τι είναι

Τα αυτόνομα φωτοβολταïκά συστηματα ή αλλιώς συστήματα "off-grid", βρίσκουν εφαρμογή εκτός του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ και μπορούν κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιηθούν σε εξοχικές κατοικίες αλλά και σε μια σειρά από άλλες εφαρμογές. Με ένα αυτόνομο σύστημα σας δίνετε η δυνατότητα να έχετε ρεύμα χωρίς την ανάμιξη της ΔΕΗ, εξοικονομώντας έτσι χρήματα, αποκτώντας ενεργειακή ανεξαρτησία και παράλληλα προστατεύοντας το περιβάλλον. Τα συστήματα αυτά δεν πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ αλλά τη διοχετεύουν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του χώρου στον οποίο λειτουργούν (π.χ. απομονωμένες κατοικίες, κάλυψη αναγκών περιμετρικού φωτισμού, γεωτρήσεις κλπ.).

Η σχεδίαση αυτόνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μια κατοικία απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των ενοίκων αλλά και τη διενέργεια αναλυτικής τεχνικοοικονομικής μελέτης για την εξισορρόπηση του κόστους επένδυσης και του λειτουργικού κόστους από εξειδικευμένο μηχανικό.

Η επιστημονική μας ομάδα έχει τη γνώση αλλά και την απαραίτητη εμπειρία να λαμβάνει υπόψιν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα οδηγήσουν την επένδυσή σας στο να είναι ασφαλής, αποδοτική και με μεγάλη διάρκεια.

Το μέγεθος σε kW ενός αυτόνομου φωτοβολταïκού συστήματος εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς κατά τη λειτουργία του συστήματος δεν υπάρχει η ασφάλεια που παρέχει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ο σχεδιασμός ενός αυτόνομου συστήματος εξαρτάται από δεδομένα όπως η κατανάλωση των συσκευών (φορτία) που θέλει ο πελάτης να καλύπτει, ο χρόνος που θα χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες συσκευές, η τοποθεσία, η χρήση του κτιρίου (χειμερινή ή καλοκαιρινή) κ.α.

Πιο κάτω περιγράφουμε εν συντομία τα βασικά συστατικά ενός αυτόνομου συστήματος. Πιστεύουμε ότι ο πελάτης πρέπει να είναι ενημερωμένος σε κάθε βήμα της μελέτης και της εγκατάστασης!

 

Από τι αποτελείται ένα αυτόνομο σύστημα

Το αυτόνομο φωτοβολταϊκό (Φ/Β) σύστημα αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

  • Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία μετατρέπουν την προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική υπό τη μορφή συνεχούς (DC) τάσης ρεύματος.
  • Τους συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συσσωρευτές είναι απαραίτητοι, επειδή η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι σχεδόν ποτέ ταυτοχρονισμένες. Για παράδειγμα, σε μια κατοικία η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνεται τις βραδυνές ώρες, ενώ η ηλιοφάνεια και συνεπώς και η παραγωγή ενέργειας συμβαίνει προφανώς μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Το ρυθμιστή φόρτισης των συσσωρευτών από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια.
  • Τον αντιστροφέα (inverter), ο οποίος μετατρέπει τη συνεχή (DC) τάση των μπαταριών και των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε εναλλασσόμενη τάση με μέτρο 230 V / 400 V και συχνότητα 50 Hz.
  • Τις καλωδιώσεις και τα μέσα προστασίας του μικρού ηλεκτρικού δικτύου, που προκύπτει από τη διασύνδεση των παραπάνω.
  • Το σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης (monitoring) της εγκατάστασης.
  • Εάν το σύστημα είναι υβριδικό, τότε πρέπει να περιληφθεί και το βοηθητικό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.


Βασικές παράμετροι σχεδιασμού

Οι γενικές αρχές της σχεδίασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι οι ακόλουθες:

1. Προσδιορισμός του ηλεκτρικού φορτίου, δηλαδή της απαιτούμενης ημερήσιας ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κατοικία και της μέγιστης πιθανής ηλεκτρικής ισχύος

2. Προσδιορισμός του μεγέθους και του τύπου των μπαταριών με βάση τον προσδιορισμό του ηλεκτρικού φορτίου και τη ζητούμενη αυτονομία σε ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια

3. Προσδιορισμός του τύπου και της ηλεκτρικής ισχύος των φωτοβολταϊκών πλαισίων με βάση τη διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία του τόπου εγκατάστασης και την ταχύτητα φόρτισης των μπαταριών

4. Προσδιορισμός του κατάλληλου από ηλεκτρική και ενεργειακή άποψη ρυθμιστή φόρτισης των συσσωρευτών

5. Προσδιορισμός του τύπου και της ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος του αντιστροφέα DC/AC με βάση τη μέγιστη ζητούμενη ηλεκτρική ισχύ που υπολογίστηκε κατά τον προσδιορισμό του ηλεκτρικού φορτίου

6. Προσδιορισμός, στην περίπτωση του υβριδικού συστήματος, της ισχύος του βοηθητικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους

7. Προσδιορισμός των απαιτούμενων καλωδιώσεων και μέσων προστασίας με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (ΕΛΟΤ HD384)

Η σχεδίαση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος αποσκοπεί στον ακριβή προσδιορισμό όλων των ανωτέρω για μια δεδομένη εφαρμογή. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αυτόνομου συστήματος, η σχεδίασή του είναι γενικά πιο πολύπλοκη απ’ ότι η σχεδίαση ενός διασυνδεδεμένου με το δίκτυο φωτοβολταϊκού συστήματος, στο οποίο δεν υπάρχουν οι μπαταρίες.


Τι προσφέρουμε

Η εταιρεία μας έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την παροχή και των πιο απαιτητικών λύσεων στον τομέα του σχεδιασμού και της εφαρμογής αυτόνομων Φ/Β συστημάτων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ανά πάσα στιγμή για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας, να σας συμβουλεύσουμε και να σας δώσουμε εξατομικευμένη προσφορά.

Η εταιρία μας προσφέρει εντελώς δωρεάν την επίσκεψη στο χώρο σας, την προσομοίωση του σπιτιού σας σε εξειδικευμένο λογισμικό και την εκπόνηση ενεργειακής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης αποκλειστικά με βάση τα δικά σας δεδομένα.