Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό, εκπονούμε μελέτες φυσικού φωτισμού με στόχο τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του κτιρίου.

Ο σωστός φυσικός φωτισμός προσφέρει οπτική άνεση που αποδεδειγμένα επιδρά στην ψυχική υγεία και ευεξία των χρηστών, στην αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρους εργασίας, αλλά και σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η επίτευξη κατάλληλου φυσικού φωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία σε χώρους όπως οι αίθουσες σχολικών κτιρίων, οι χώροι γραφείων, τα καθιστικά και δωμάτια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε μονάδες υγείας κλπ.

Για τον καθορισμό των κριτηρίων φυσικού φωτισμού ανάλογα με το είδος του χώρου / κτιρίου, χρησιμοποιείται τόσο ελληνική όσο και διεθνής βιβλιογραφία και πρότυπα, π.χ. ΕΛΟΤ EN 12464-1, CIBSE Lighting Code (UK) κλπ.

Οι μελέτες φυσικού φωτισμού λαμβάνουν υπόψιν τους: τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου, τις ιδιότητες των εσωτερικών επιφανειών, το μέγεθος και τις ιδιότητες των υαλοστασίων, τα συστήματα σκίασης, καθώς και τη διάταξη και γεωμετρία των γειτονικών κτιρίων.

Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται ο προβλεπόμενος μέσος ‘συντελεστής φυσικού φωτισμού’ (daylight factor) σε κάθε χώρο του κτιρίου και αξιολογείται σε σχέση με εθνικά και διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές.

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης:

  • αξιολογούμε εναλλακτικές λύσεις φυσικού φωτισμού
  • προτείνουμε στον πελάτη / τους μελετητές τις βέλτιστες λύσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού